Ši žiema nešalta ir malkų buvo sunaudota gerokai mažiau, tačiau laikas pasirūpinti, kad nepritrūktų malkų ir sekantį šildymo sezoną. Ypač palanku apsirūpinti dabar , kadangi rinkoje jaučiamas malkų perteklius ir jos nepabrango.

 Malkų kaitrumas

Prieš renkantis malkas svarbu atsižvelgti į kainą ir efektyvumą. Nors ąžuolinės ir uosinės malkos yra kaitresnės nei beržinės, jos ir gerokai brangesnės, todėl beržinės malkos populiaresnės.
I kaitrumo grupė: beržų, uosių, ąžuolų, klevų, skroblų malkinė mediena.
II kaitrumo grupė: pušų, juodalksnių malkinė mediena.
III kaitrumo grupė: eglių, drebulių, liepų, tuopų, gluosnių, baltalksnių malkinė mediena.
Prieš renkantis malkas svarbu atsižvelgti į kainą ir efektyvumą. Nors ąžuolinės ir uosinės malkos yra kaitresnės nei beržinės, jos ir gerokai brangesnės, todėl beržinės malkos populiaresnės. Nedera pamiršti, kad I (aukščiausios) kaitrumo grupės mediena tinka tik didesniems šildymo katilams, tačiau ji netinka mažoms ir ypač koklinėms krosnims, nes dėl per didelio karščio gali sutrūkinėti jų sienelės.

Apsauga nuo suodžių

Beržinės ir ąžuolinės malkos yra kaitrios ir dega ilgai, tačiau jose yra daug dervų. Todėl minėtas malkas ilgiau kūrenant dūmtraukyje ir kamine nusėda suodžių, kurie laikui bėgant užkemša dūmtraukį, todėl šildantis beržinėmis ir ąžuolinėmis malkomis dažniau teks valyti kaminą. Be to, nepakenktų kartu su minėtomis malkomis įdėti drebulinių. Nors drebulinės malkos išskiria mažai šilumos, jos mažiau užteršia dūmtraukį. Kiti specialiai kurį laiką kūrena krosnį, krosnelę ar židinį tik šiomis malkomis, nes tuomet reikia žymiai rečiau  valyti dūmtraukį.
Židiniams malkas reikėtų rinktis atidžiau. Židinio teikiamo jaukumo nederėtų sau kurtis naudojant malkas, kuriose yra didesni dervų kiekiai, pavyzdžiui, minėtas ąžuolines ar beržines. Mat degant šioms malkoms išsiskiriantys suodžiai nusės ant stiklinės židinio dalies. Be to, židiniams reikėtų rinktis kuo sausesnes malkas, nes kuo malkos drėgnesnės, tuo jos labiau dūmija. Dūmai nesunkiai gali patekti ir į gyvenamąją patalpą bei sugadinti jūsų romantišką nuotaiką.

Pirkdami neapsigaukite

Visada atkreipkite dėmesį į malkų matavimą. Jų, kaip ir visų medienos ruošinių ar atliekų, matavimo vienetai yra du. Pirmasis – tai ertmetriai, kai medienos kiekis matuojamas, neišskaičiavus tarp medienos dalių esančių oro tarpų. Antrasis – tai kietmetriai (kubai), kai mediena išmatuota ir išskaičiuoti tarp malkų, rąstų ar atraižų esantys oro tarpai; arba pamatuotas kiekvieno rąstelio skersmuo ir išskaičiuota esamos medienos kiekio kubatūra.
Ertmetrius paversti į kietmetrius gali kiekvienas medienos pirkėjas, pritaikęs naudingumo koeficientą. Pavyzdžiui, jeigu jūs perkate 10 ertmetrių malkų trijų metrų ilgio rąsteliais skaičiuoti reikėtų taip: trimetriams rąsteliams yra taikomas 0,6-0,62 koeficientas, taigi jūs nusiperkate 6,0-6,2 kietmetrių medienos.
Malkų koeficientai:
3 m malkiniai rąsteliai – 0,60-0,62;
trinkelės („kaladės“) sumestos – 0,59-0,61;
skaldytos sumestos – 0,59-0,61;
trinkelės („kaladės“) sudėliotos – 0,79;
skaldytos sudėliotos – 0,74;
Todėl neskaičiuojantiems pirkėjams nedera pykti ant malkų pardavėjų, jei patys nemoka apsiskaičiuoti įsigyjamo malkų kiekio.

Kaip pasiruošti malkų?

Tiek namams šildyti, tiek maistui gaminti naudojamos malkos turėtų būti išdžiovintos, nes degdamos sausos malkos išskiria daugiau šilumos, mažiau teršiami krosnies dūmtraukiai, katilų degimo kameros. Išdžiovusiomis laikomos tokios malkos, kuriose yra 15–20 proc. drėgmės. O ką tik nupjauto medžio drėgmė būna apie 50 proc.
Malkoms sandėliuoti ir džiovinti nebūtina turėti stacionarias patalpas. Užtenka malkas sukrauti lauke į kūgius ar rietuves, jų viršų uždengiant lietaus nepraleidžiančia medžiaga. Svarbu, kad būtų sausas pagrindas ir drėgmė iš apačios nesiskverbtų į malkas.Patariame malkas įsigyti kiek galima anksčiau, kad spėtų išdžiūti.

Written by Gediminas